Een ode aan de vijg

Zomers als je bent, laat jij je meestal pas op de Hollandse markt zien als de herfst nadert. Doorgaans kom je uit Zuid-Europa, daar waar de zon en droogte hun werk het beste doen. Met je zoete, mediterrane hart, verbloemd in blauwpaars suède, ben je delicaat als geen ander. Al heb ik je graag robuust. Kruislings ingekerfd en gevuld met Gorgonzola. Gecombineerd met noot, parmaham en port. Een verwarmende smaakexplosie, die uitstekend combineert met het vallen van de eerste bladeren. Of gaan we toch voor zoet? Met peer bijvoorbeeld, omdat gebroken wit zo mooi contrasteert met je robijnrode, glinsterende vruchtvlees. Het oog wil, ondanks de verhullende capaciteiten van je drager, immers ook wat… Ach, wat zou het. Nu het nog kan – je bent maar enkele dagen gaaf en vers – eet ik je zo. Zonder opsmuk, met huid en haar. Die Gorgonzola en parmaham gaan vanavond door de pasta.